Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille (ratatuj) to pochodzące z Francji (a dokładniej Prowansji) pyszne i proste w wykonaniu jarskie danie, które może być również dodatkiem do różnych mięs.    

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 3 spore pomidory
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • sól (2 łyżeczki) i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Do przygotowania tego dania potrzebna będzie duża, głęboka patelnia z pokrywką lub rondel.

Ratatouille

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i również pokroić w ok. 2 cm. kostkę.                   Ratatouille
  3. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć chwilę na oliwie, mieszając ( na średnim ogniu żeby nie przypalić) i dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.                    Ratatouille
  4. Dodać paprykę, a po ok. 5 minutach pokrojonego ze skórką bakłażana oraz cukinie.                                                                                                                       Ratatouille Ratatouille
  5. Po następnych 5 min. smażenia dodać pomidory, sól, pieprz i zioła. Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić ok. 5 minut.

Ratatouille

Warzywa powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Ratatouille może być świetnym dodatkiem np. do mięs z grilla.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *