Nalewka z orzecha

Nalewka z orzecha

Nalewka z młodych orzechów włoskich jest znanym i skutecznym lekarstwem na wszelkie dolegliwości żołądkowe.                                    

Jeden mały kieliszek po ciężkim posiłku rozgrzewa i pomaga w trawieniu.

 

Składniki:

 

  • 4 młode orzechy włoskie (zerwane między 15 czerwca a 15 lipca)
  • 2 łyżeczki ziaren kminku
  • 1 goździk
  • 250 ml wódki
  • ok. 100 ml płynnego miodu

 

Przygotowanie:

 

  1. Orzechy oraz słoik (1L) umyć i sparzyć.
  2. Pokroić orzechy na ćwiartki – najlepiej w gumowych rękawiczkach, bo silnie barwią.
  3. Przełożyć do słoika, dodać kminek oraz goździk i zalać wódką.                                Nalewka z orzecha
  4. Zakręcony słoik zostawić na 4 tygodnie.
  5. Po tym czasie przecedzić nalewkę. Nadają się do tego filtry do kawy. Można wykorzystać do cedzenia ekspres przelewowy (bez włączania) lub duży lejek. Gdy  filtr się zapcha, zmienić go na nowy. Powinny wystarczyć dwa filtry.                Nalewka z orzecha
  6. Do przefiltrowanej nalewki dodać miód. Wymieszać dokładnie ( do rozpuszczenia miodu) i odstawić na ok. 6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce. Gdyby po tym czasie pojawił się jeszcze osad na dnie, to przelać delikatnie płyn znad osadu do innej butelki (umytej i wyparzonej).

2 myśli nt. „Nalewka z orzecha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *