Pałki z kurczaka słodko ostre

Pałki z kurczaka 1

Prosty przepis na podudzia drobiowe pieczone w pikantnym sosie z dodatkiem miodu. 

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce ketchupu, musztardy i majonezu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 niepełna łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • pałki umyć i osuszyć ( np. ręcznikiem papierowym)
  • resztę składników wymieszać i rozdrobnić blenderem na gładką masę
  • przygotowany sos wymieszać z mięsem, przykryć i odstawić najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki
  • wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 ° C przez ok. 50 min.

*  W łagodnej wersji słodko-kwaśnej wystarczy ostrą paprykę zastąpić 1 łyżeczką koncentratu pomidorowego.

* Dobrze smakuje podane z ryżem, kaszą czy ziemniakami i dodatkiem sałaty lub surówki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *