Placek węgierski

Placek węgierski

Jedno z moich ulubionych dań. Pyszny placek ziemniaczany z dodatkiem cebuli oraz czosnku przełożony umiarkowanie pikantnym gulaszem.                

 

Składniki (na 6 porcji) :

Farsz:

  • 2 łyżki klarowanego masła (lub 4 łyżki oleju)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 2 papryczki chili (lub 1 łyżeczka mielonej)
  • 1 kg mięsa woł. lub wieprz.
  • 1 łyżeczka soli, 4 ziaren ziela ang. , 2 liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200g pieczarek + 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czerwona papryka

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła (lub 2 oleju) i wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek i chili. Po chwili smażenia dodać paprykę mieloną i pokrojone w kostkę mięso. Mieszając, przesmażyć ze wszystkich stron. Dodać ziele, liście l. , majeranek i sól.
  2. Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem 40 min. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy.
  3. Na patelni po mięsie rozgrzać drugą łyżkę masła i przesmażyć na dużym ogniu pieczarki skropione sokiem z cytryny (od razu po pokrojeniu). Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i po 5 min. smażenia przełożyć do garnka, wymieszać z resztą i zdjąć z ognia zostawiając pod przykryciem.

Placki:

  • 8 średniej wielk. ziemniaków
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W czasie gdy mięso się dusi: zetrzeć na tarce o małych oczkach ziemniaki, cebulę i czosnek. Dodać jaja, sól, mąkę i dobrze wymieszać (wystarczy łyżką).
  2. Na dobrze rozgrzanym oleju formować niezbyt grube placki na całą patelnię. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.

Podawać przykrywając połowę placka farszem i składając na pół. Świetnie smakuje z dodatkiem surówek i np. sosu czosnkowego.

 

Jedna myśl nt. „Placek węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *