Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

 

Pyszna i delikatna szarlotka z tego błyskawicznego przepisu po 20 min. jest już gotowa do pieczenia.                                                                         

 

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 0,5 szkl. cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 kostki masła
  • 2 małe (po ok. 200g) słoiki musu jabłkowego
  • dodatki: płatki lub kawałki migdałów, rodzynki, cynamon

Przygotowanie:

  1. Na samym początku włożyć masło do zamrażarki żeby zdążyło stwardnieć.
  2. Włączyć piekarnik na 180º C
  3. W niewielkiej misce wymieszać suche składniki : mąkę, mannę, cukier, sól oraz proszek do piecz. i podzielić na 3 części.
  4. Do małej tortownicy ( śr. ok. 25 cm) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wsypać pierwszą część suchej masy tworząc równą warstwę.
  5. Wyłożyć równomiernie jabłka z jednego słoika, posypać migdałami, rodzynkami lub innymi dodatkami.
  6. Następnie wsypać drugą część suchej masy a na nią resztę jabłek i dodatki.
  7. Wierzch posypać ostatnią częścią suchej masy i przykryć plastrami zimnego masła.                  *  Można jeszcze posypać masło wiórkami kokosowymi.
  8.  Piec w temp. 180º C ok. 50 min, (sprawdzając patyczkiem).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *