Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

 

Jedno z moich ulubionych dań, które kojarzy mi się ze Świętami i zawsze zbyt szybko się kończy.                                                           

 

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty + 0,5 szkl. wody
  • 0,5 kg łuskanego grochu
  • 2 cebule + 5 łyżek oleju
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela ang., 2 pełne łyżeczki kminku mielonego (ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom) , 1 czubata łyżka majeranku oraz sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Groch przepłukać kilkakrotnie i gotować w osobnym garnku ok. 40 min na małym ogniu.
  2. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
  3. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę + wodę i dusić ok. 30 min. (w szybkowarze wystarczy 20 min.)
  4. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać ugotowany osobno groch i gotować razem jeszcze przez kilka minut, mieszając i doprawiając do smaku.

 

Kapusta z grochem i smażona ryba to dla mnie idealne połączenie 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *