Śledzie w oleju

Śledzie w oleju 1

Śledzie w oleju z drobno krojoną cebulą to jedno z moich ulubionych dań już od dzieciństwa. Wprowadziłem drobne zmiany i smakują jeszcze lepiej.      

 

Składniki:

  • ok. 0,5 kg filetów śledziowych a’la matias
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki soku lub plastry z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu, kilka ziaren pieprzu, ziela ang. i kilka liści laurowych

 

Przygotowanie:

  1. Śledzie wypłukać dokładnie, zalać zimną wodą w dużym naczyniu i odstawić. Po godzinie zmienić wodę na świeżą i zostawić na następną godzinę do dwóch.
  2. Odsączyć na sitku i przełożyć na talerz. Skropić sokiem z cytryny, odstawić na ok. godzinę do lodówki.
  3. Cebulę, najlepiej blanszowaną pokroić w piórka.
  4. Wyjąć śledzie i pokroić w poprzeczne paseczki.
  5. W słoiku lub innym naczyniu ułożyć naprzemian śledzie, cebulę, przyprawy i ewentualnie plastry cytryny.
  6. Całość zalać olejem lub oliwą z oliwek przykrywając potrawę.
  7. Zamknięty słoik wstawić do lodówki con. na kilka godzin. Śledzie najlepiej smakują dopiero na drugi dzień.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *