Ciastka z ziarnami

IMG_8728

Prosty przepis na bardzo pożywne i bogate w błonnik ciastka.                

 

Składniki:

  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. otrąb pszennych
  • 1/2 szkl. sezamu
  • 1/2 szkl. ziaren słonecznika
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego
  • 1/2 szkl. siekanych migdałów lub płatków
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 1/2 kostki masła (100g)

 * można dodać jeszcze rodzynki, orzechy czy kawałki czekolady

Przygotowanie:

  1. Wszystkie ziarna wymieszać z cukrem i innymi dodatkami *
  2. Dodać rozpuszczone masło oraz jaja. Dokładnie wymieszać.
  3. Na blasze wyłożonej pergaminem uformować łyżką płaskie ciastka.
  4. Wstawić do nagrzanego (160-170º C **) piekarnika i piec ok. 35 min.

 ** w piekarniku elektrycznym – dolna i górna grzałka  (bez termo obiegu).

IMG_8724

 

 

6 myśli nt. „Ciastka z ziarnami

  1. Jakim cudem te ciastka nie rozlewają ci się po blaszce? Wstawiłem do piekarnika i mam jedną masę rozlaną po całym pergaminie. A jeszcze mąki dodawałem, bo masa była i tak za rzadka.

  2. Wiem już co jest nie tak z tym przepisem. Zamiast 3 jaj powinny być 3 żółtka. Wtedy masa nie będzie się lała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *