Ciastka imbirowe

Ciastka imbirowe 02

 

Kruche ciasteczka z miodem o delikatnie imbirowym smaku.                

Składniki:

  • 1  szkl. miodu (ok. 300g)
  • 1  kostka masła (200g)
  • 4  szkl. mąki pszennej
  • 1  łyżeczka sody + 3 łyżki wody
  • 1  łyżeczka mielonego imbiru

 

* można dodać jeszcze kilka kropli zapachu migdałowego

 

Przygotowanie:

 

  1. Masło rozpuścić w  garnku razem z miodem, imbirem i zapachem.
  2. Gdy przestygnie, dodać sodę rozpuszczoną w wodzie i przesianą mąkę.
  3. Wyrobić ciasto, przykryć (żeby nie wyschło) i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  4. Podzielić na kilka części i każdą po kolei zagnieść i rozwałkować podsypując mąką.
  5. Wykrojone foremkami ciastka ułożyć na dwóch blachach wysmarowanych masłem, wyłożonych pergaminem lub posypanych mąką.
  6. Piec w nagrzanym do 180 ° C piekarniku przez 11-12 min.
  7. Wyjąć i przestudzić. Ciastka można jeszcze udekorować np. kolorowymi lukrami.

Ciastka imbirowe 03

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *