Pasztet wieprzowo-drobiowy

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Domowy pasztet z gotowanego mięsa wieprzowego, drobiowego z dodatkiem warzyw. Puszystości nadaje mu dodatek piany z białek.                           

 

Składniki:

  • 1kg wieprzowiny (łopatka/ karkówka..)
  • 0,5 kg mięsa drobiowego (nogi/ skrzydełka)
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • warzywa: 4 średnie marchewki, 1 pietruszka, pół selera (najlepiej z liśćmi), mały por, 4 cebule, 6 ząbków czosnku, pęczek świeżego lubczyku i pietruszki lub po łyżce suszonych
  • 1 duża bułka, najlepiej czerstwa
  • 4 jaja
  • do rosołu:  sól (do smaku), 3 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu i 5 ziela angielskiego
  • do zmielonego mięsa:  po 1 łyżeczce gałki muszkatołowej i kminku mielonego, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 2 łyżki majeranku

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i włożyć do dużego garnka (oprócz wątróbki)  razem z warzywami oraz przyprawami oprócz soli. Zalać zimną wodą tylko przykrywając powierzchnię.
  2. Wstawić na mały ogień i pilnować żeby nie zaczęło mocno wrzeć. Jak zacznie lekko „pyrkać” to zmniejszyć maksymalnie ogień i zostawić na około 2-3 godziny.
  3. Pod koniec gotowania dodawać po trochu sól i pieprz, próbując aby nie przesadzić.
  4. Wątróbkę dusić osobno jakieś 15-20 min. razem z czosnkiem.
  5. Bułkę namoczyć w rosole lub sosie z wątróbki.
  6. Mięso (obrane z kości), marchew, cebulę, pietruszkę, seler i wątróbkę z czosnkiem oraz bułkę zmielić 2 razy.
  7. Piekarnik rozgrzać do 180 º C
  8. Doprawić do smaku, dodać żółtka i wymieszać.
  9. Delikatnie mieszając dodać pianę ubitą z białek.
  10. Przełożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
  11. Foremkę zamknąć w rękawie do pieczenia lub przykryć folią aluminiową (żeby pasztet nie wysechł) i piec 1,5 godz.
  12. Na 10 min. przed końcem pieczenia można przeciąć rękaw lub zdjąć folię al. żeby skórka pasztetu mocniej się zarumieniła.
  13. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika i wystudzić a przed krojeniem najlepiej jeszcze schłodzić go w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *