Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Róże z jabłek i ciasta francuskiego 02

Świetnie prezentujące się różyczki z gotowego ciasta francuskiego     

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duże twarde czerwone jabłko
  • ok. 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko + 1 łyżeczka cukru pudru

 

Po więcej filmów zapraszam Was na mój kanał na You Tube: chwiladlamnie.pl

Przygotowanie:

  1. Jabłko umyć i podzielić na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne i pociąć na cieniutkie plasterki. Przesypać cukrem pudrem.
  2. Piekarnik nastawić na 200 º C żeby zdążył się nagrzać.
  3. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paski o szer. 2 cm.
  4. Na każdym pasku ułożyć po 4 plasterki jabłka zostawiając po 2 cm wolne na końcówkach.                                                                                                                    Róże z jabłek i ciasta francuskiego 04
  5. Zawijać dosyć luźno dociskając koniec każdego paska tak aby się przykleił i nie rozwijał podczas pieczenia.                                                                                              Róże z jabłek i ciasta francuskiego 05
  6. Zwinięte różyczki układać luźno na blasze wyłożonej pergaminem.
  7. Jajko roztrzepać z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować nim różyczki (pędzelkiem).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut- do zarumienienia.
  9. Przestudzone różyczki posypać cukrem pudrem.

Róże z jabłek i ciasta francuskiego 01

Róże z jabłek i ciasta francuskiego 03

 

 

 

Jedna myśl nt. „Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *