Ogórki kiszone

ogórki kiszone 01

Sprawdzony, łatwy przepis na pyszne i zdrowe ogórki kiszone, które co roku smakują tak samo doskonale                                                                                  

 

Składniki (proporcje na dwa słoiki 1L):

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kawałki chrzanu (wielkości małego palca)
  • 4 gałązki kopru z kwiatostanami

Zalewa:

  • 1 L wody
  • 1 czubata łyżka soli

ogórki kiszone 02

Są to podstawowe składniki wg sprawdzonych przeze mnie proporcji.

W zależności od regionu i upodobań dodaje się jeszcze różnego rodzaju liście jak dębu, wiśni, czereśni, winogrona czy porzeczki. Niektórzy dodają również ziarna pieprzu,  ziela angielskiego lub liście laurowe.

 

Przygotowanie:

  1. Wybieramy ogórki, które powinny być:

– świeże (zebrane tego samego dnia) i twarde

– małe i proste żeby lepiej wypełnić słoiki

– całe bez żadnych uszkodzeń i skaz

– z pewnego źródła: najlepiej z własnej uprawy żeby nie były przenawożone

2. Zalewa: w dużym garnku trzeba zagotować con. tyle litrów wody ile mamy kg ogórków (jej il. może się różnić w zal. od wielk. ogórków). Najlepiej użyć przefiltrowanej wody lub mineralnej (niegaz.) – tej nie trzeba gotować. Na każdy litr wody dajemy 1 czubatą łyżkę stołową soli kamiennej do przetworów – niejodowanej *

3. Ogórki zalewamy zimną wodą w dużej misce lub zatkanym zlewie i zostawiamy na ok. pół godziny żeby łatwiej je było umyć.

4. Wszystkie ogórki dokładnie myjemy a jeśli są mocno zabrudzone to szorujemy szczoteczką.

5. Przygotowujemy słoiki litrowe : dokładnie myjemy gorącą wodą z płynem i jeszcze dla pewności wyparzamy. Pokrywki nie mogą mieć śladów rdzy ani być zdeformowane (przez podważanie) a słoiki wyszczerbione.

6. Do przygotowanych słoików wkładamy pionowo ogórki **

a między nie po 2 gałązki kopru, 2 kawałki chrzanu i 2 ząbki czosnku na każdy słoik.

Ogórki powinny być na tyle ciasno ułożone żeby nie pływały.

7. Zalewamy ogórki przestudzoną zalewą (może być trochę ciepła) tak aby wszystkie przykryć ale zostawiając 1-2 cm wolne pod pokrywką.

8. Gotowe słoiki najlepiej zostawić w kuchni na podłodze. Początkowa fermentacja jest bardziej intensywna i ogórki mogą trochę kipieć. Po 2-3 dniach można je przenieść do chłodniejszej, ciemnej piwnicy czy spiżarni. Po ok. 10 dniach są już całkiem ukiszone.

ogórki kiszone 03

*  trudno znaleźć sól niejodowaną – używam zazwyczaj drobnej soli kamiennej jodowanej i ogórki wychodzą super

** jedni wkładają ciemnym inni jasnym końcem do dołu – sprawdzałem oba sposoby i wg mnie nie ma to żadnego znaczenia. Najlepiej układać na przemian – więcej się zmieści

 

 

3 myśli nt. „Ogórki kiszone

    • Możesz też ukisić ogórki w większym naczyniu i jak będą gotowe to przechowywać w lodówce. Ja robię też ogórki (oprócz tych w słoikach) w wiaderku 5L do bieżącego użycia. Mogą stać w lodówce na pewno kilka tygodni. Dłużej pewnie też ale znikają za szybko żeby to sprawdzić 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *