Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym

Cienkie plasterki jabłka w cieście naleśnikowym. Podobne placuszki w dzieciństwie robiła nam babcia. Ustawialiśmy się po nie z talerzami w kolejce.           

 

Składniki:

  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 spore jabłka (najlepiej żeby nie były zbyt kruche)

Po więcej filmów zapraszam Was na mój kanał na You Tube: chwiladlamnie.pl

 

Przygotowanie:

  1. Do miski wbić jaja, wymieszać z solą i cukrem.
  2. Dodać mąkę i mieszać dolewając po trochu mleko.
  3. Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki *
  4. Plasterki jabłek zanurzać w cieście (trzymając palcami lub za pomocą łyżki) i smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Placki powinny być zanurzone woleju.
  5. Położyć na ręcznik papierowy żeby obciekły z tłuszczu.
  6. Posypać cukrem pudrem.

*  Pokroiłem w cieniutkie plasterki obieraczką. Można wtedy wymieszać jabłka z ciastem i robić duże placki na całą patelnię. Duże placki są grubsze i trzeba smażyć na małym ogniu obracając kilka razy żeby doszły w środku.

 

3 myśli nt. „Jabłka w cieście naleśnikowym

    • Do racuchów dodaje się jeszcze sodę albo drożdże czy proszek do piecz. Przynajmniej te co robiłem były bardziej puszyste niż jabłka w cieście. A może to tylko kwestia nazwy zależna od regionu? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *