Buraki z papryką

Buraki z papryką 01

Smaczny dodatek do zimowych obiadów bogaty w witaminy i minerały. Przepis bez dodatku szkodliwego octu.                                                             

 

Składniki (na 10 słoików po 500 ml) 

  • 5 kg buraków
  • 800-1000g czerwonej papryki (5-6 szt. )
  • 2 cebule (opcjonalnie)
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1,5 cytryny
  • 6 łyżek oliwy/oleju
  • kilka ziaren ziela ang. i pieprzu + płaska łyżeczka mielonego pieprzu

Po więcej filmów zapraszam Was na mój kanał na You Tube:  chwiladlamnie.pl

Przygotowanie:

  1. Buraki wyszorować i gotować całe (ze skórką) w zależności ich wielkości 1,5 do 2 godzin.
  2. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Pokrywki nie mogą mieć śladów rdzy ani być zdeformowane (przez podważanie) a słoiki wyszczerbione.
  3. Buraki odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć chwilę na oliwie i dodać do niej paprykę pokrojoną w cienkie paseczki.
  5. Po 10 min. smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i po chwili przełożyć całość do dużego garnka razem z burakami.
  6. Dodać sól, cukier, ziele ang. oraz pieprz i sok z cytryny.
  7. Zagotować doprawiając do smaku.
  8. Gorące buraki przełożyć do słoików. Brzegi słoików i pokrywki trzeba wytrzeć do sucha przed zakręceniem.
  9. Na dno garnka włożyć ściereczkę (żeby słoiki nie stukały i nie zostawiły śladów), wstawić gorące słoiki i zalać (gorącą ale nie wrzącą) wodą do 3/4 wysokości słoików.
  10. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz na minimum. Po 20 min. wyjąć słoiki i dokręcić pokrywki, które podczas gotowania mogły się trochę rozszczelnić.

Buraki z papryką 02

Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Mogą spokojnie stać do                     następnego roku.

 

 

2 myśli nt. „Buraki z papryką

  1. Marzy mi się, żeby kiedyś w moim własnym domu robić przetwory na zimę 😉 U mnie w rodzinnym domu tego się nie praktykuje ale uwielbiam chodzić do babcinej piwniczki, zawsze można tam znaleźć jakieś skarby :)))

    • Może zacznij od buraczków 😉 ?
      W moim rodzinnym domu zawsze była pełna spiżarnia przetworów, głównie warzywa i owoce z własnego ogródka. Teraz jest już dużo mniej, bo nie ma kto się zająć ogrodem.
      W swoim domu staram się robić coraz więcej zapasów na zimę ze swojskich produktów bo to rzeczywiście są teraz „skarby” – bez całej tej sklepowej chemii 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *