Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

 

Sos bolognese znany głównie jako dodatek do makaronu spaghetti pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest to mięsny sos z dodatkiem tzw. włoszczyzny, oliwy, wina i aromatycznych przypraw. Swojego niepowtarzalnego smaku nabiera dzięki długiemu gotowaniu.                                                         

 

Składniki (na 4-6 porcji):

  • ok. 400 g makaronu spaghetti (niecałe 100g/os.)
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub jednego z nich  (tylko nie garmażeryjne !)
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • pół szklanki (125 ml) czerwonego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki i 1 czubata słodkiej
  • 1 łyżka oregano, 2 liście laurowe
  • sól (ok. 1,5 łyżeczki) i pieprz do smaku
  • 100 g twardego sera żółtego
  • listki świeżej bazylii

 

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć chwilę na dużym ogniu ciągle mieszając.
  2. Dodać startą marchewkę, seler i pietruszkę a po chwili także mięso.
  3. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i wino.
  4. Przykryć i dusić na małym ogniu co najmniej 2 godz. , co jakiś czas mieszając.
  5. W razie potrzeby doprawić jeszcze na koniec wedle upodobań.
  6. Makaron (przygotowany wg instrukcji na opakowaniu) podać na głębokich talerzach, polać sosem bolognese, posypać startym serem i udekorować bazylią.
  7. Najwygodniej zawijać na widelec przy pomocy łyżki. *

 

*  ” Spaghetti jemy za pomocą widelca trzymanego w prawej ręce i łyżki nawijając je na widelec w miseczce łyżki i łyżką oddzielając nitki makaronu od reszty znajdującej się na talerzu. Możemy też, jak jesteśmy trochę wprawieni, jeść spaghetti jak Włosi samym widelcem nawijać nitki makaronu ma brzegu talerza.”     –  http://www.savoir-vivre.com.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *