Kapusta z boczkiem i cebulą

Kapusta z boczkiem i cebulą

Nieskomplikowany przepis na słodko-kwaśną kapustę (bez octu i cukru). Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami i koperkiem                         

 

Składniki:  (na 3-4 porcje)

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 kwaśne jabłko + ewentualnie 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 szklanki wina wytr./półwytr.
  • 0,5 szklanki bulionu lub wody
  • przyprawy: po 1 łyżeczce soli, majeranku i kminku mielonego, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

  1. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie lub oleju.
  2. Cebulę pokroić w piórka i dodać do boczku.
  3. Kapustę poszatkować i dodać do reszty razem z przyprawami.
  4. Podlać bulionem, ewentualnie wodą i dusić do miękkości na małym ogniu             (ok. 20-30 min.) co jakiś czas mieszając.
  5. W międzyczasie można obrać i ugotować ziemniaki.  *
  6. Gdy kapusta będzie już miękka, podlać winem i dodać obrane, starte jabłko. Jeśli nie jest wystarczająco kwaśne to zakwasić sokiem z cytryny. Podusić jeszcze przez chwilę doprawiając do smaku.

Kapusta z boczkiem i cebulą 2

 

 * Zamiast z ziemniakami, można podać z makaronem typu łazanki. Ugotowany makaron dodać na koniec do reszty składników, wymieszać i chwilę jeszcze poddusić żeby przeszedł smakiem potrawy.

Kapusta z boczkiem i cebulą 3

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *