Galareta drobiowa

Galareta drobiowa 01

Jest to od dawna moje ulubione danie. W mojej okolicy mówi się na to..  

„galart” lub „galat” – mieszkam w Wielkopolsce. Rodzina w Łodzi mówi „zimne nóżki” lub po prostu „galareta” , a u Was jak się mówi?

 

Składniki:

  • ok. 1kg drobiu. Użyłem kurczaka, z którego wykroiłem piersi (1 do sałatki )
  • warzywa: 4 małe marchewki, 1 pietruszka, pół małego selera (najlepiej z liśćmi), mały por lub pół , 1 cebula, ząbek czosnku, trochę świeżego lubczyku i natki pietruszki lub po łyżeczce suszonych
  • sól, 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu i 3 ziela angielskiego
  • 1,5 – 2 L wody – w zal. od wielk. garnka (tyle żeby przykryć składniki)
  • po 2 – 3 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
  • 3-4 jaja
  • żelatyna w il. ok. 2 razy większej niż podana na opakowaniu
  • kilka listków pietruszki (do dekoracji)
  • 1 cytryna

 

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i gotować na małym ogniu razem z warzywami (oprócz kukurydzy, groszku) i przyprawami 40 – 50 min . Sól i pieprz dodawać po trochu próbując żeby nie przedobrzyć  😉
  2. W międzyczasie ugotować na twardo, ostudzić i obrać jaja.
  3. Po ok. 20 minutach gotowania wyłowić marchewkę (powinna już być dosyć miękka) i zostawić do przestudzenia.
  4. Ugotowane (lekko już odchodzące od kości) mięso wyjąć na talerz i zostawić do przestygnięcia,.
  5. Resztę wywaru przecedzić przez gęste sito i zagotować. Chwilę po wyłączeniu dodać do niego żelatynę i dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia żelatyny). Co jakiś czas zamieszać (żeby nie zrobiły się grudki) aż ostygnie.
  6. W międzyczasie mięso oddzielić od kości, skóry i pokroić na małe kawałki.
  7. Do miseczek, szklanek lub jakichś innych pojemników (mogą być plastikowe) włożyć listki pietruszki, plasterki marchewki, połówki jajek, mięso, kukurydzę i groszek. Zalać przestudzonym wywarem przykrywając składniki.
  8. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  9. Podawać z sokiem z cytryny lub tartym chrzanem i pieczywem (np. chlebem domowym).

 

Galareta drobiowa 03

Galareta drobiowa 02

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *