Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Pożywne danie o sporej zawartości białka. Prosty przepis. Na koniec kilka sposobów jak znacznie zmniejszyć ilość kalorii, których nam to danie dostarczy.    

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 g fasoli Piękny Jaś
  • 250 g kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • ok. 150g koncentratu pomidorowego lub 500 g przecieru
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 L wody + pół szklanki
  • przyprawy:
  • po 1 czubatej łyżeczce słodkiej papryki i kminku mielonego (ułatwia trawienie)
  • 1 łyżka majeranku, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela ang.
  • sól (ok. 1 łyżeczki) i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Fasolę opłukać i zalać zimną wodą (3 razy więcej niż fasoli) na ok. 12 godz.
  2. Zlać wodę i wlać 1L świeżej. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu ok. 50 min. (od zagotowania).
  3. W międzyczasie pokroić boczek w paski i podsmażyć mieszając. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dodać cebulę pokrojoną w piórka, kiełbasę w pół-plasterki oraz posiekany czosnek. Zawartość patelni dodać do gotującej się fasoli.
  4. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z połową szkl. wody.
  5. Gotować jeszcze przez 10-15 min. (do miękkości ) doprawiając do smaku.
  6. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

 

*  Gdy zależy nam na zmniejszeniu kalorii w tym posiłku możemy zrobić 3 rzeczy:

1. Zamiast boczku i zwykłej kiełbasy użyć ok.300 g kiełbasy o intensywnym smaku i aromacie jak myśliwska czy jałowcowa

2. Do fasolki zamiast ziemniaków czy pszennego pieczywa zjeść pieczywo pełnoziarniste lub razowe

3. Najważniejsze: nie najadać się do syta gdyż informacja o wypełnieniu żołądka dociera do mózgu z kilkuminutowym opóźnieniem. Jedząc w dodatku szybko można w te kilka minut zjeść dużo więcej niż potrzeba

 

*  Jeśli wiemy, że wszystkiego od razu nie zjemy, to warto gotującą fasolkę przełożyć do słoików (zapełniając do 1-2 cm pod pokrywką) i  od razu zakręcić. Pokrywki powinny się zassać do środka podczas stygnięcia. Tak przygotowane słoiki trzymane w lodówce mogą stać klika dni dłużej.

Jedna myśl nt. „Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *