ZUPA MEKSYKAŃSKA z mięsem mielonym

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Dosyć pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym.                    

 

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprz. – woł. (tylko nie garmażeryjnego )
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 spora cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 koncentrat pomidorowy (ok.200g) + 2 szklanki wody

 

Przyprawy:

  • po 2 łyżeczki: soli i kminku mielonego
  • po 1 płaskiej łyżeczce pieprzu, ostrej papryki i gałki muszkatołowej
  • po 1 łyżce słodkiej papryki i majeranku
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych

 

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlać trochę oliwy (lub oleju) i przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę z posiekanym czosnkiem.
  2. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę a po chwili mięso i wszystkie przyprawy. Dusić kilka minut mieszając.
  3. Ziemniaki pokrojone w grubą kostkę gotować ok. 10 min. w niewielkiej ilości wody (tyle żeby były przykryte).
  4. Do ugotowanych wstępnie ziemniaków dodać zawartość patelni, koncentrat pomidorowy (wymieszany z 2 szklankami wody) oraz resztę składników: kukurydzę, pokrojone pomidory i fasolę. Gotować jeszcze przez chwilę doprawiając do smaku.

 

Z tych składników wychodzi 5-6 porcji średnio pikantnej zupy.

 

8 myśli nt. „ZUPA MEKSYKAŃSKA z mięsem mielonym

    • Kminek specjalnie dodaję drobno zmielony żeby trudno go było wyczuć ( nie wszyscy domownicy go tolerują) 😉
      Z cynamonem nie próbowałem..

      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *