PIZZ-HAMBURGERY, PIZZ-HOTDOGI..

IMG_6341

Zacząłem ostatnio kombinować z ciastem do pizzy. Oto efekty:   

PIZZ-HAMBURGERY (zdj. powyżej)

Składniki:

  • ciasto na pizzę
  • 4 kotlety z przepisu na „HAMBURGERY domowe” lub inne kotlety: mielone/schabowe..
  • 4 grube plastry sera żółtego
  • oregano, bazylia
  • dodatki: ogórek kiszony, ketchup, musztarda lub inne

 

Przygotowanie:

  1. Usmażyć kotlety.
  2. Przygotowane wg przepisu ciasto na pizzę podzielić na 8 części (4 PIZZ-HAMBURGERY)
  3. Każdą część rozwałkować (lub ugnieść) na placek o średnicy niewiele większej od kotleta.
  4. Brzegi 4 placków posmarować wodą przy pomocy pędzelka (żeby się dobrze skleiły)
  5. Na każdym z 4 placków położyć kotlet, posypać oregano, bazylią, przykryć plastrem sera i drugim plackiem.
  6. Docisnąć mocno brzegi placków do siebie i uformować okrągłą bułkę.
  7. Wstawić do nagrzanego (180 – 200 ° C ) piekarnika i piec ok. 12 min.

 

PIZZ-HOTDOGI

Składniki:

  • ciasto na pizzę
  • 8 parówek, cienkich kiełbasek lub kabanosów
  • 8 grubych plastrów sera żółtego
  • oregano, bazylia
  • dodatki: ogórek kiszony, ketchup, musztarda lub inne

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowane wg przepisu ciasto podzielić na pół, rozwałkować i z każdej połowy wykroić 4 takie prostokąty, żeby można było zawinąć w nie kiełbaski (jak krokiety).
  2. Brzegi prostokątów warto posmarować wodą przy pomocy pędzelka (żeby się lepiej skleiły).
  3. Na każdym z 8 prostokątów położyć kiełbaskę, posypać oregano, bazylią i przykryć plastrem sera. Zawinąć jak krokiety i dociskając uformować jednolite wałki.
  4. Wstawić do nagrzanego (180 – 200 ° C ) piekarnika i piec ok. 12 min.

PIZZ-PIEROGI paprykowe

IMG_6639

Składniki:

  • ciasto na pizzę + łyżeczka słodkiej papryki (do mąki)
  • 8 grubych plastrów salami/szynki lub innej wędliny
  • 8 grubych plastrów sera żółtego
  • ok. 1/3 puszki kukurydzy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oregano, bazylia
  • dodatki: ogórek kiszony, ketchup, musztarda lub inne

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowane wg przepisu ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować z nich okrągłe placki.
  2. Każdy placek podzielić na pół i posmarować jego brzegi wodą przy pomocy pędzelka (żeby się lepiej skleiły).
  3. Środki połówek posmarować koncentratem, posypać oregano, bazylią, przykryć plastrem wędliny, kukurydzą i serem.                                                                                                                                                                                                                      IMG_6634
  4. Złożyć na połowy, docisnąć palcami i zagnieść brzegi widelcem.                                                                                                                                                                                   IMG_6628
  5. Wstawić do nagrzanego (180 – 200 ° C ) piekarnika i piec ok. 12 min.

 

4 myśli nt. „PIZZ-HAMBURGERY, PIZZ-HOTDOGI..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *