Kotlety Pożarskiego

Kotlety Pożarskiego

Delikatne, lekkostrawne i puszyste kotlety drobiowe z filetów.      

 

Składniki (na 6 kotletów):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jaja (żółtka + piana ubita z białek)
  • 2 łyżki bułki tartej (lub 1 mała bułka pszenna namoczona w mleku i odciśnięta)
  • 1 łyżka masła (miękkiego – nie z lodówki)
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielić w maszynce z drobnym sitkiem.
  2. Dodać bułkę, sól, pieprz, pietruszkę i masło utarte z żółtkami na gładką masę.
  3. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie całość wymieszać.
  4. Uformować dosyć płaskie kotlety i obtoczyć w bułce tartej.
  5. Podsmażyć z dwóch stron na średnim ogniu, przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *