Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Łatwy i szybki przepis na ciasto drożdżowe z owocami i z kruszonką     

 

Składniki:

 Ciasto :

  • 4 szkl. mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 5 dkg świeżych drożdży (pół kostki)
  • pół szkl.  oleju
  • 3 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta kurkumy dla ładniejszego koloru

 

  • 0,5 kg truskawek

 

Kruszonka :

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru + 1 cukier waniliowy
  • 125 g masła (pół kostki)

 

Przygotowanie:

 

  1. Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną mąki (1 łyżeczka), dodać mleko oraz olej      i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut (aż mniej więcej podwoi swoją objętość).
  2. Mąkę przesiać do miski razem z kurkumą, posolić i dokładnie wymieszać.
  3. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz rozmącone jaja.
  4. Całość kilka minut energicznie wyrabiać łyżką (ciasto powinno mieć dosyć rzadką konsystencję).
  5. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 min.
  6. Ponownie wymieszać i przełożyć na przygotowaną dużą blachę lub tortownicę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem).
  7. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powtykać w ciasto i posypać przygotowaną w międzyczasie kruszonką (rozpuszczone masło wymieszane z cukrem i mąką ).
  8. Wstawić (na środkową półkę) do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180 ° C około 35-40 min. sprawdzając patyczkiem.  Po upieczeniu zostawić jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku żeby ostygło stopniowo.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *