ZUPA KALAFIOROWA

Zupa kalafiorowa

Robię ją na wywarze drobiowym i lekko zagęszczam ale bez mąki i śmietany.          

 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • porcja rosołowa lub kilka udek/skrzydełek
  • włoszczyzna podobnie jak do rosołu : 3 średnie marchewki, 1 pietruszka, pół małego selera (najlepiej z liśćmi), mały por, 2 cebule , 2-3 ząbki czosnku, pęczek świeżego lubczyku
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • ok. 2 L wody (tyle żeby przykryć składniki)
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, kminek mielony (pomaga w trawieniu)
  • 1 szkl. serka białego twarogowego lub 1 serek topiony
  • pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

  1. Umyte mięso włożyć do dużego garnka razem z włoszczyzną oraz przyprawami oprócz soli. Zalać zimną wodą tylko przykrywając powierzchnię.
  2. Wstawić na mały ogień i pilnować żeby nie zaczęło mocno wrzeć. Jak zacznie lekko „pyrkać” to zmniejszyć maksymalnie ogień i zostawić na około 1 godzinę.
  3. Wyłowić wszystkie warzywa i mięso * . Przecedzić wywar przez sitko.
  4. Gotując dalej dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach kalafior podzielony na małe różyczki. Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz gdy warzywa będą odpowiednio miękkie.
  5. Wyłowić po ok. 1 szklance różyczek kalafiora i ziemniaków. Zmiksować je razem z serkiem dolewając trochę wywaru żeby nie było za gęste. Wymieszać z resztą zupy. Posiekany drobno koperek dodać najlepiej dopiero na talerze z zupą.

* Mięso obrać z kości i dodać na koniec do zupy razem z marchewką, ewent. innymi warzywami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *