SAŁATKA GYROS

IMG_6014Prosta w wykonaniu i mało czasochłonna sałatka warzywna z kurczakiem

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 płaskie łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała papryka czerwona
  • świeża natka pietruszki lub koperek
  • ok. 200 ml sosu czosnkowego ( lub majonezu)
  • ok. 200 ml sosu pomidorowego  lub ketchupu
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Piersi pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa oraz oliwą i odstawić (najlepiej na kilka godzin).
  2. Usmażyć mięso i przestudzić.
  3. Kapustę kroić w całości w cienkie plastry w stronę korzenia (do połowy). Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
  4. Na dno dużej miski wsypać ok. 1/3 kapusty. Wyłożyć na nią mięso i polać sosem pomidorowym.
  5. Następnie ułożyć (pokrojone w kostkę) ogórki i paprykę oraz wsypać kukurydzę i fasolę. Zostawić trochę tych warzyw do dekoracji sałatki.
  6. Wsypać następną 1/3 kapusty i polać sosem czosnkowym.
  7. Wsypać ostatnią część kapusty i udekorować resztą warzyw i zieloną pietruszką.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *