HAMBURGERY domowe

HAMBURGERY domowe 03

Warto zrobić samemu również bułki do hamburgerów. Taki domowy zestaw jest zdrowszy i pożywniejszy niż w fast foodzie             

 

I – BUŁKI: 

Składniki (na 6 bułek):

  • 3 szkl. mąki pszennej najlepiej tortowej (1/2 kg)
  • ok. 30 g świeżych drożdży (1/3 paczki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła (200 gramowej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 żółtko + białko do posmarowania
  • szczypta kurkumy dla ładniejszego koloru
  • 1 łyżka sezamu do posypania

HAMBURGERY domowe 01

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem, połową mleka i odrobiną mąki. Przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
  2. Mąkę przesiać do miski razem ze szczyptą kurkumy.
  3. Masło i sól rozpuścić na małym ogniu razem z resztą mleka. Trochę przestudzić i wymieszać z mąką oraz żółtkiem.
  4. Dodać rozczyn i dokładnie wymieszać.
  5. Wyrabiać ciasto kilka minut podsypując lekko mąką jeśli się klei lub dodając odrobinę ciepłej wody gdy jest za suche.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 min.
  7. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Uformować dosyć płaskie bułki i układać na blasze oprószonej mąką. Białko roztrzepać widelcem i posmarować nim wierzch bułek za pomocą pędzelka. Posypać sezamem.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 ° C) i piec ok. 15 min. Wyjąć do wystudzenia i przykryć ściereczką.

II – KOTLETY i reszta 

Składniki (na 4 hamburgery):

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego (tylko nie garmażeryjne !)
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry sera topionego
  • 1 spory ogórek kiszony
  • 1 mała cebula b. drobno posiekana
  • cienkie paski czerwonej papryki
  • sosy według uznania : czosnkowy, ketchup, musztarda..

HAMBURGERY domowe 02

Przygotowanie:

  1. Najlepiej przygotować warzywa gdy bułki jeszcze wyrastają lub już się pieką.
  2. Mięso przyprawić i dokładnie wymieszać (można dodać też resztę białka, która zostanie od bułek). Podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach płaskie kotlety mocno rozklepując. Ułożyć je na desce/talerzu posmarowanym olejem (żeby nie przywarły). Wyrównać kształt kotletów łopatką lub dużym nożem.
  3. Najlepiej smażyć na tylko posmarowanej tłuszczem patelni do grillowania. Na początku mocno rozgrzać patelnię (żeby kotlety szybko się ścięły i nie przywarły) a po chwili smażenia zmniejszyć temp. Obracać kilka razy, żeby doszły w środku.
  4. Przekrojone bułki posmarować sosem. Na spód położyć cebulkę, ogórka, paprykę, sałatę, kotleta i ser. Przykryć drugą połową bułki – i gotowe 🙂

 

3 myśli nt. „HAMBURGERY domowe

  1. Pingback: PIZZ-HAMBURGERY, PIZZ-HOTDOGI.. | chwiladlamnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *