BUŁKI maślane

BUŁKI maślane

Puszyste i lekko słodkie maślane bułeczki drożdżowe.                      

 

 Składniki (dla ok. 4 osób):

  • 3 szkl. mąki pszennej najlepiej tortowej (1/2 kg)
  • ok. 30 g świeżych drożdży (1/3 paczki)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła (200 gramowej)
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • szczypta kurkumy dla ładniejszego koloru

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem, połową mleka i odrobiną mąki. Przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
  2. Mąkę przesiać do miski razem ze szczyptą kurkumy.
  3. Masło i sól rozpuścić na małym ogniu razem z resztą mleka. Trochę przestudzić i wymieszać z mąką oraz żółtkiem.
  4. Dodać rozczyn i dokładnie wymieszać.
  5. Wyrabiać ciasto kilka minut podsypując lekko mąką jeśli się klei lub dodając odrobinę ciepłej wody gdy jest za suche.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 min.
  7. Szybko zagnieść ciasto i uformować na kształt wałka. Kroić 2-3 cm plastry i układać na blasze oprószonej mąką. Tak przygotowane bułki można jeszcze ponacinać ostrym nożem w dowolny sposób i posmarować mlekiem za pomocą pędzelka.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 ° C) i piec ok. 15 min. Wyjąć do wystudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *