ZAPIEKANKA naleśnikowa

ZAPIEKANKA naleśnikowa

Ta zapiekanka kształtem przypomina trochę tort. Łatwa do zrobienia, smaczna i syta.      

 

Składniki:

  •  10 naleśników (ciasto bez cukru)
  • 200 g wędliny lub kiełbasy
  • 1 cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 L sosu pomidorowego
  • 200 g sera żółtego
  • oregano, bazylia, sól, pieprz

*  Z tej ilości składników wychodzi zapiekanka na 8 średnich porcji

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w piórka a pieczarki w plasterki. Chwilę je razem przesmażyć  doprawiając solą i pieprzem.
  2. Wędlinę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce.
  3. Naleśniki układać w żaroodpornym naczyniu lub tortownicy. Pierwszy naleśnik posmarować sosem, wyłożyć wędlinę, pieczarki z cebulą, posypać serem i ziołami.
  4. Przykryć drugim naleśnikiem, powtórzyć wykładanie składników, itd.
  5. Ostatni naleśnik posypać tylko serem i ziołami.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 ° C) i piec ok. 20 min.
  7. Kroić jak tort 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *