TORT czarnoleski – lekki

TORT czarnoleski - lekki Lżejsza wersja klasycznego tortu, znanego na świecie jako szwarcwaldzki. Przepis mojej mamy. Równie pyszny, choć bez dodatku masła i tłustej śmietany. Warto się skusić 🙂

 

Biszkopt:  

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać kakao i ucierać jeszcze przez chwilę.
  2. Z białek ubić pianę, dosypując pod koniec 1-2 łyżki  cukru.
  3. Na utartą masę wyłożyć delikatnie ubitą pianę a następnie przesianą mąkę.
  4. Całość delikatnie i dokładnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy.
  5. Wstawi do lekko nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 º C ok. 50 min (sprawdzając patyczkiem). Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.

Krem: Składniki:

  • 0,5 kg serka waniliowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru  pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny namoczonej (krótko przed użyciem) w 5 łyżeczkach letniej przegotowanej wody

Dodatkowo:

  • 1 szkl. gorzkiej kawy/herbaty (można dodać łyżkę rumu lub spirytusu) do nasączenia
  • 1-2 szkl. wiśni z kompotu lub mrożonych
  • 1 konfitura wiśniowa (250g)
  • gotowa polewa czekoladowa albo 1,5-2 tabliczki czekolady(gorzka/mleczna) rozpuszczone z ok. 1/2 szkl. mleka

Przygotowanie:

  1. Żółtka z cukrem pudrem, żelatyną i serkiem dokładnie zmiksować.
  2. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.
  3. Spód nasączyć i posmarować konfiturą a następnie kremem serowym. Wyłożyć wiśnie (z kompotu lub lekko rozmrożone i obsypane cukrem pudrem) i przykryć kremem.
  4. Położyć drugi krążek, nasączyć i posmarować jak pierwszy.
  5. Przykryć ostatnim krążkiem i tylko nasączyć.
  6. Można polać polewą czekoladową.
  7. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

2 myśli nt. „TORT czarnoleski – lekki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *