SERNIK wiedeński

SERNIK wiedeński

Prosty przepis na delikatny, puszysty sernik z rodzynkami i polewą czekoladową.      

Składniki:

  • 1 kg twarożku waniliowego (drobno zmielonego)
  • 6 jaj (żółtka + białka)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru + 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • polewa czekoladowa i płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć w makutrze * dodając stopniowo cukier, żółtka, ser oraz mąkę wymieszaną z budyniem i rodzynki.
  2. Włączyć piekarnik na 170º C
  3. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
  4. Całość przelać do tortownicy (o śr. ok. 25 cm) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  5. Piec w temp.170-180º C ok. 70 min (sprawdzając patyczkiem).
  6. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach jeszcze jakieś pół godziny żeby ciasto nie opadło.
  7. Po przestudzeniu polać polewą i posypać migdałami. Przechowywać w lodówce.

* można też zmiksować składniki (przed dodaniem rodzynek)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *