sernik PSIA BUDKA

sernik PSIA BUDKA 01Moja cytrynowo – waniliowa wersja popularnej PSIEJ BUDKI        

Składniki:

  • 500 g sera białego twarogowego drobno zmielonego
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 42 herbatniki + szklanka mleka do namoczenia
  • galaretka truskawkowa
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  1. Ok 2-3 godzin wcześniej przygotować galaretkę truskawkową wg instrukcji na opakowaniu. Gdy już zacznie powoli gęstnieć, przelać ją do rurki (zwinięta z pergaminu na grubość kciuka i zaklejona taśmą klejącą na brzegach oraz jednym końcu). Zapełnioną rurkę wstawić pionowo do lodówki.
  2. Masło utrzeć w makutrze z cukrem na gładką, białą masę. Dodać ser i dokładnie wymieszać lub zmiksować.
  3. Podzielić masę na 2 połowy. Do jednej mieszając dodać 2 łyżki soku z cytryny i łyżeczkę kurkumy. Do drugiej cukier waniliowy.
  4. Herbatniki namoczone w mleku (po kilka sekund) wyłożyć na folię lub pergamin w 3 rzędach po 7 szt.                                                                                                             sernik PSIA BUDKA 02
  5. Wyłożyć i rozsmarować równo na herbatnikach pierwszą część masy – cytrynową.
  6. Przykryć warstwą namoczonych herbatników. Następnie rozsmarować drugą połowę masy serowej (wzdłuż,na środku najgrubiej).                                                                                                     sernik PSIA BUDKA 03
  7. Wzdłuż ciasta, na środku położyć wałek z galaretki.                                                      sernik PSIA BUDKA 04
  8. Brzegi ciasta lekko dociskając złożyć do środka (najlepiej w 2 osoby) w bryłę o przekroju trójkąta. Schłodzić w lodówce i polać polewą.

2 myśli nt. „sernik PSIA BUDKA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *