PLACKI ZIEMNIACZANE z żółtym serem

IMG_5313

Tradycyjne placki ziemniaczane, podane w mniej już tradycyjny sposób 😉                     

Składniki:

  • 1,5  kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżeczka soli, szczypta pieprzu
  • 150-200 g żółtego sera (startego lub w plastrach)

Przygotowanie:

  1. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć razem z blanszowaną cebulą na tarce o średnich oczkach (najlepiej w maszynce).
  2. Dodać jaja, sól, mąkę i dokładnie wymieszać. Można jeszcze trochę rozdrobnić blenderem żeby całość lepiej się wymieszała.
  3. Smażyć na oleju dosyć cienkie placki. Gdy zarumienią się z jednej strony, obrócić i co drugi przykryć serem. Od razu po zdjęciu z patelni połączyć z plackami bez sera (żeby się skleiły).

*  Te placki najbardziej smakują mi podane z mieszanką sałat (z sosem winegret) i sosem czosnkowym.

 

Wykorzystany na zdjęciach ser to angielski cheddar, który idealnie komponuje się również z wyrazistą goryczką złocistego trunku 😉

IMG_5434

 

2 myśli nt. „PLACKI ZIEMNIACZANE z żółtym serem

Odpowiedz na „DouglasensusAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *