PIEROGI z mięsem

Pierogi z mięsem 01

Moje ulubione danie. Delikatne, mięciutkie domowe pierogi z aromatycznym, lekko ostrym farszem mięsnym.                              

Składniki na ciasto :

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko dodać do farszu)
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1 szkl. wrzątku
  • szczypta soli

Farsz :

  • ok. 500g ugotowanego mięsa z rosołu (wieprz., drob. i woł.)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko + 1 białko
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub 1 czerstwa bułka namoczona w rosole/wodzie lub mleku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, pietruszka, ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać masło rozpuszczone w gorącej wodzie razem z solą. Wymieszać dokładnie dodając na koniec żółtko. Jeśli ciasto zbytnio się klei – podsypać mąką a gdy jest zbyt suche dodać odrobinę gorącej wody.
  2. Wyrobione na gładką, gęstą masę ciasto odłożyć na pół godziny, przykrywając żeby nie wyschło.
  3. W międzyczasie przesmażyć na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Zmielić je w maszynce razem mięsem dodając na koniec bułkę. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać z jajkiem.
  4. Duży garnek napełnić wodą do uszu i zagotować ją z płaską łyżką soli i łyżką oliwy.
  5. Wypoczęte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować je po kolei na cienkie placki. Wykrajać z nich szklanką kółka. Na każde nałożyć małą łyżeczkę farszu i złożyć na pół zagniatając brzegi palcami lub widelcem.
  6. Pierogi wrzucać pojedynczo do wrzącej wody aż przykryją dno. Gotować partiami po 2-3 min. (od wypłynięcia) co jakiś czas mieszając.
  7. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.
  8. Pierogi, które (jeśli cudem) nam zostaną wystudzić rozłożone na talerzu. Przed schowaniem do lodówki lub zamrażarki skropić oliwą i wymieszać żeby się nie posklejały.

Pierogi z mięsem 02

 

* Jeśli zostanie Wam farsz to polecam usmażyć z niego małe kotleciki. Wystarczy je trochę podsmażyć na oliwie.

Kotlety z farszu

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *