ZUPA CHRZANOWA

ZUPA CHRZANOWA

Podczas zmiennej wiosennej pogody dodatek chrzanu do potraw pomaga chronić nas przed przeziębieniem i poprawia apetyt. Korzeń tej rośliny zawiera sporo witamin (kilka razy więcej wit. C niż cytryna) i minerałów. Pobudza apetyt, wyostrza smak, ułatwia trawienie i ma działanie bakteriobójcze.

Składniki:

  • 2-3 kawałki białej kiełbasy
  • warzywa: 3 średnie marchewki, 1 pietruszka, pół małego selera (najlepiej z liśćmi), mały por, 2 cebule , 2-3 ząbki czosnku, pęczek świeżego lubczyku lub koperku i natki pietruszki albo po łyżce suszonych
  • 1 szklanka soku z ogórków kiszonych (najlepiej własnej roboty)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3 pełne łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • ok. 2 L wody
  • przyprawy: sól, 3 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu i 5 ziela angielskiego, majeranek, kminek mielony, suszony grzybek (niekoniecznie)
  • ziemniaki – w zależności od ilości osób
  • jaja ugotowane na twardo – j. w.

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę z warzywami i przyprawami zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu.
  2. Po 20 min. wyjąć kiełbasę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze 10 min.
  3. Dodać sok z ogórków zmieszany z mąką, chrzanem i masłem (np. blenderem). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować dalej, ciągle mieszając.
  4. Po następnych 10 min. zdjąć z ognia i dodać śmietanę.
  5. Jaja pokrojone w ćwiartki a kiełbasę w plasterki wyłożyć na talerze i zalać zupą.

 

3 myśli nt. „ZUPA CHRZANOWA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *