KURCZAK pieczony na butelce

KURCZAK pieczony na butelce 02

Łatwy przepis na soczystego i delikatnego kurczaka.                       

Składniki:

  • 1 świeży kurczak
  • 1 piwo w butelce
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
  • 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Butelkę pozbawić naklejek (odmoczyć i umyć).
  2. Kurczaka umyć, odsączyć, natrzeć przyprawami i oliwą (najlepiej zostawić go tak na noc w lodówce).
  3. Piekarnik nagrzać do 180 °C.
  4. Nasadzić kurczaka na butelkę i zdjąć kapsel.
  5. Można przykryć całość (jak kloszem) rękawem do pieczenia zawiązanym z jednej strony – skórka nie wyschnie i zatrzymamy aromat wydobywający się z butelki.
  6. Piec 1 – 1,5 godziny w zależności od wielkości kurczaka.

KURCZAK pieczony na butelce 01

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *