Blanszowanie

BlanszowanieTo najzdrowsza a przy tym szybka, łatwa i tania metoda przyrządzania potraw.

 

Blanszowanie (z fr. blanchir ) to krótkie obgotowanie produktów spożywczych, a następnie szybkie ich schłodzenie zimną wodą.

Zalety blanszowania:

  • eliminuje z produktów wszelkie bakterie i zarazki, bez drastycznych strat witamin i związków mineralnych
  • sprawia, że produkty zachowują intensywny kolor (np. przed mrożeniem, suszeniem)
  • łagodzi zbyt ostry smak np. cebuli, czosnku
  • ułatwia usunięcie skórki  z pomidorów czy orzechów
  • zmiękcza produkty i sprawia, że są lżej strawne
  • zmniejsza objętość produktów przez ich odgazowanie

Jak blanszować :

Produkty zanurzamy we wrzącej wodzie (może być z solą lub cukrem) i obgotowujemy  1- 3 minuty. Następnie na podobny czas przekładamy je do lodowatej wody w celu ich schłodzenia.

* można również blanszować parą wodną lub mikrofalami

 

2 myśli nt. „Blanszowanie

  1. Pingback: SAŁATKA warzywna | chwiladlamnie

  2. Pingback: ŚLEDZIE w śmietanie | chwiladlamnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *