ŚLEDZIE w śmietanie

ŚLEDZIE w śmietanie

Śledzie lubiłem najbardziej w oleju z cebulą dopóki nie wypróbowałem przepisu mojej cioci

Składniki:

  • ok. 0,5 kg filetów śledziowych a’la matias
  • 5-6 pieczarek marynowanych
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • ok. 200g gęstej śmietany 12%
  • skórka otarta z całej cytryny + sok z jednej połowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • pieprz mielony, koperek, estragon

* można jeszcze dodać małą łyżeczkę mielonego kminku, który pomaga w trawieniu i wzbogaca aromat potrawy

Przygotowanie:

  1. Śledzie wypłukać dokładnie, zalać zimną wodą w dużym naczyniu i odstawić. Po godzinie zmienić wodę na świeżą i zostawić na następną godzinę.
  2. Odsączyć na sitku i przełożyć na talerz. Skropić sokiem z cytryny, posypać startą skórką i resztą przypraw. Odstawić do lodówki.
  3. Pieczarki, ogórki, blanszowaną  cebulę i jajko drobno posiekać.
  4. Wyjąć śledzie i pokroić w poprzeczne paseczki.
  5. Śmietanę, majonez i cukier wymieszać dokładnie dodając stopniowo resztę soku z cytryny i próbując żeby nie wyszło za kwaśne. Powstały sos wymieszać ze śledziami i resztą składników. Odstawić na kilka godzin żeby ryba przeszła smakiem i aromatem dodatków.

Jedna myśl nt. „ŚLEDZIE w śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *