PIZZA z salami

PIZZA z salami 03Prosty przepis jak szybko zrobić mega dobrą pizzę. Korzystam z tego przepisu jeszcze od czasów podstawówki. Po wielu próbach i kilku drobnych zmianach w końcu wychodzi idealnie.

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej najlepiej tortowej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta kurkumy dla ładniejszego koloru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

* Z tej ilości składników wychodzi dosyć grube ciasto (pizza o średnicy ok. 35 cm). Jeśli ma być cienkie to należy użyć połowy składników lub zrobić z nich dwie pizze.

Dodatki:

  • sos lub zagęszczony przecier pomidorowy do posmarowania pizzy
  • 15-20 dag salami
  • 20-30 dag startego żółtego sera + paski do wypełnienia brzegów
  • kilkanaście czarnych oliwek lub inne dodatki jak pieczarki, cebula, pomidory..
  • oregano, bazylia, pieprz

PIZZA z salami 01

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem, wodą, oliwą i odrobiną mąki. Przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę przesiać do miski razem ze szczyptą kurkumy. Posolić i wymieszać.
  3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać go do mąki i dokładnie wymieszać.
  4. Wyrabiać ciasto kilka minut podsypując lekko mąką jeśli się klei lub dodając odrobinę ciepłej wody gdy jest za suche.
  5. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 min. *
  6. Po tym czasie rozciągnąć ciasto palcami formując okrąg nieco większy od blachy. Można pomóc sobie wałkiem **
  7. Brzegi pizzy zawinąć nadziewając paskami sera.
  8. Posmarować sosem i posypać ziołami. Rozłożyć salami i resztę dodatków (ser na końcu)
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220 ° C) *** na prawie najniższą półkę i piec 10-12 min.

* w niektórych przepisach podany jest dłuższy czas (nawet kilka godzin) ale nie zauważyłem żeby ciasto było inne po godzinie

** spotkałem się z opinią, że używanie wałka do pizzy jest ”be” ale w praktyce nie widzę różnicy w efekcie końcowym

*** temp. dla piekarnika elektr. przy dolnej i górnej grzałce, bez termoobiegu

PIZZA z salami 02

 

Napiszcie czy Wam wyszła albo jeśli macie jakieś uwagi. Smacznego 🙂

 

 

2 myśli nt. „PIZZA z salami

  1. Pingback: PIZZ-HAMBURGERY, PIZZ-HOTDOGI.. | chwiladlamnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *