KAPUŚNIAK z kiszonej kapusty

KAPUŚNIAK z kiszonej kapusty

Gdy od dłuższego czasu chodzi za Tobą tak jak za mną kapuśniak..

Nie uciekaj, tylko znajdź w sobie moc i zmierz się z nim 😉

 Składniki:

  • ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
  • porcja żeberek (ok. 300 g)
  • porcja rosołowa albo kilka skrzydełek czy innych części kurczaka
  • kawałek wędzonego boczku (ok. 300 g)
  • warzywa: 3 średnie marchewki, 1 pietruszka, pół małego selera (najlepiej z liśćmi), mały por, 2 cebule , 2-3 ząbki czosnku, pęczek świeżego lubczyku lub koperku i natki pietruszki albo po łyżce suszonych
  • przyprawy: sól, 3 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu i 5 ziela angielskiego, majeranek, kminek mielony
  • ziemniaki – w zależności od ilości osób

Przygotowanie:

  1. Żeberka wraz z mięsem drobiowym umyć i włożyć do dużego garnka. Dodać por, seler, pietruszkę, jedną cebulę, startą marchewkę oraz przyprawy oprócz soli. Zalać zimną wodą trochę ponad powierzchnię składników.
  2. Wstawić na mały ogień i pilnować żeby nie zaczęło mocno wrzeć. Jak zacznie lekko „pyrkać” to zmniejszyć maksymalnie ogień.
  3. W międzyczasie pokroić boczek i podsmażyć na małym ogniu. Gdy już się zarumieni, dodać do niego drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać do wywaru. Całość gotować około aż mięso lekko zmięknie czyli ok. 1,5 godziny.
  4. Na koniec dodać pokrojoną na krótsze nitki kapustę i gotować jeszcze jakieś 30-40 min. aż zmięknie. Zdjąć z gazu, dodać drobno posiekaną pietruszkę i lubczyk/koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Ziemniaki ugotować w osobnym garnku, najlepiej w mundurkach. Obrane wyłożyć bezpośrednio na talerz i zalać gorącym kapuśniakiem.

* Najlepiej smakuje na drugi dzień 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *