FAWORKI

Faworki

Kruche, lekkie i delikatne faworki (zwane też chrustami) z tego przepisu wychodzą idealne już za pierwszym razem

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej najlepiej tortowej (ok. 250 g)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka (opakowanie) cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu – zmniejsza wchłanianie tłuszczu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia – 2 kostki smalcu (500 g) lub olej
  • cukier puder do posypania gotowych faworków

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na miskę, posolić, dodać cukier waniliowy i wymieszać.
  2. Dodać żółtka, śmietanę, alkohol i dokładnie zagnieść.
  3. Wyrabiać ciasto co najmniej 15 min. Tłuc tłuczkiem do mięsa, zagniatać i znów tłuc..
  4. Podzielić na 4 części i rozwałkować każdą najcieniej jak się da przesypując lekko mąką.
  5. Pokroić na paski długości ok. 10 cm i szer. 3 cm . Na środku każdego zrobić podłużne nacięcie. Jeden koniec paska przełożyć przez powstały otwór.
  6. Tłuszcz nagrzać w dużym garnku, na głębokiej patelni lub we frytkownicy do około 170 -180 º C (wrzucony kawałek ciasta powinien od razu wypłynąć ale tłuszcz nie może się palić – dymić).
  7. Faworki smażyć partiami po kilka, odwracając po chwili . Zarumienione z dwóch stron wyłowić, odsączyć i przesypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *