CHLEB pszenno – żytni

CHLEB pszenno - żytni

Uważajcie na chleb domowej roboty..

Jest taki pyszny i pachnący, że ciężko się mu oprzeć.

 Co ciekawe, taki domowy chleb dłużej utrzymuje świeżość, mimo że nie ma    w nim żadnych konserwantów.

CHLEB pszenno - żytni 01

Składniki: 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki żytniej
  • 1 szkl. żurku z butelki (może być mniej albo wcale- uzupełnić wodą), który nadaje lekko kwaśny smak
  • 2 dkg drożdży
  • 0,5 L  ciepłej wody (nie gorącej)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta kurkumy dla ładniejszego koloru
  • 2-3 łyżki oliwy ułatwią wyrabianie i poprawią smak
  • Dodatki wedle uznania: otręby, płatki owsiane, różne ziarna, suszone owoce itp.

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną mąki, dodać ok. ½ szkl. ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Przesiać obie mąki z kurkumą do miski i wymieszać na sucho z dodatkami.
  3. Żurek wymieszać dokładnie z wodą, oliwą i solą, wlać do mąki i dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać dokładnie łyżką i wyrobić chwilę ręką. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  4. Wyrabiać kilka-kilkanaście minut dosypując po trochu mąkę tak żeby się nie kleiło do stolnicy ale nie za dużo żeby chleb się później nie kruszył.
  5. Włożyć do formy lub na blachę posypaną lekko mąką  i zostawić na 15-30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (elektryczny -dolna i górna grzałka, bez termoobiegu).CHLEB pszenno - żytni 02
  6. Piec 15 min. w tej temp. po czym zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 40 min.
  7. Na koniec można jeszcze sprawdzić patyczkiem i jeśli jest suchy, to wyjąć chleb i przykryć wilgotną ściereczką i ręcznikiem. Zostawić do ostygnięcia.CHLEB pszenno - żytni 03

 

5 myśli nt. „CHLEB pszenno – żytni

  1. Pingback: Galareta drobiowa | chwiladlamnie

  2. Bardzo dobry chleb, zrobiłam drugi raz i wyszedł jeszcze lepszy niż poprzedni. Tylko chyba inaczej coś robię, bo nie ma takiej konsystencji jak Twój. Nie mogę go tak naciąć przed pieczeniem, bo jest ciasto rzadsze- klei się do ręki. Nie chcę dosypywać wiecej mąki, żeby nie był suchy i się nie kruszył.

    • Trudno mi powiedzieć bo nie mam takiego automatu, ale myślę że powinien się udać tak samo jak w piekarniku. Spróbuj 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *