ROSÓŁ tradycyjny

ROSÓŁ tradycyjny 02Wypróbowany przepis na prawdziwy domowy rosół bez żadnych sztucznych dodatków

Składniki:

  • ok. 1 kg drobiu : może być porcja rosołowa i  ze dwie nogi lub kilka skrzydełek, szyjki albo cały kurczak a najlepiej kura.
  • kawałek wołowiny : szponder, mostek, łata lub goleń (około 300 g)
  • warzywa: 5 średnich marchewek, 2 pietruszki, pół selera (najlepiej z liśćmi), mały por, 2 cebule ( * w tym 1 z łupiną), ząbek czosnku, pęczek świeżego lubczyku i pietruszki lub po łyżce suszonych
  • sól, 3 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu i 5 ziela angielskiego

* łupina z nie do końca obranej cebuli nadaje intensywniejszy kolor i smak.

Niektórzy dodają jeszcze suszone grzybki (ja ewentualnie 1 mały kawałek) albo     goździki – tego jeszcze nie sprawdzałem.

ROSÓŁ tradycyjny 01

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć w ciepłej wodzie i włożyć do dużego garnka razem z warzywami oraz przyprawami oprócz soli. Zalać zimną wodą tylko przykrywając powierzchnię.
  2. Wstawić na mały ogień i pilnować żeby nie zaczęło mocno wrzeć. Jak zacznie lekko „pyrkać” to zmniejszyć maksymalnie ogień i zostawić na około 3 godziny.
  3. Pod koniec gotowania dodawać po trochu sól i pieprz, próbując aby nie przesadzić.

  Szczególnie polecam z makaronem własnej roboty

 

 

3 myśli nt. „ROSÓŁ tradycyjny

    • Cieszę się, że Ci smakował 🙂 Mięso myję w ciepłej wodzie żeby dokładniej usunąć z jego powierzchni bakterie, drobiny kurzu czy co tam jeszcze mogło się do niego w sklepie przykleić. Pozdrawiam 🙂

  1. Pingback: ZUPA KALAFIOROWA | chwiladlamnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *