MAKOWIEC bez mąki

Makowiec bez mąkiMój ulubiony makowiec. Robię go z przepisu mojej mamy. Delikatny, puszysty i prosty w wykonaniu.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj ( żółtka i piana z białek )
  • 2 łyżeczki cukru pudru (do białek)
  • ok. 1kg masy makowej (dałem 900g)
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem w makutrze na gładką masę.
  2. Dodać masę makową i dokładnie wymieszać.
  3. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180-190 stopni.
  4. Ubić pianę z białek dodając na koniec cukier puder.
  5. Całość delikatnie wymieszać, dodając po trochu pianę.
  6. Piec ok. 50-60 min. sprawdzając patyczkiem.
  7. Gdy ostygnie polać polewą i od razu posypać płatkami migdałów (żeby się przykleiły).

 

3 myśli nt. „MAKOWIEC bez mąki

    • Tak, używam gotowej masy makowej. Ciasto wychodzi dosyć słodkie ale takie mi najbardziej smakuje 🙂 Gotowe masy makowe mogą różnić się zawartością cukru (i maku) ,na co wcześniej nie zwróciłem uwagi. Użyłem masy biedronkowej 😉
      Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *