KOPYTKA domowe

KOPYTKA domowe 03Warto ugotować trochę więcej ziemniaków żeby móc zrobić z nich pyszne kopytka. Są miękkie, delikatne i można je podać z mięsem, sosem, czy na słodko (np. z masłem, cukrem i cynamonem).

KOPYTKA domowe 01

Składniki:

  • 1 część ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków
  • 1 część mąki pszennej
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki utłuc dokładnie albo zmielić.
  2. W międzyczasie wstawić wodę (2/3 sporego garnka) z łyżeczką soli.
  3. Do ziemniaków wsypać prawie tyle samo mąki. Lepiej trochę mniej jak za dużo.
  4. Dodać jajko i wymieszać.
  5. Szybko wyrobić dosypując mąki aż przestanie kleić się do miski i rąk. Im mniej mąki, tym delikatniejsze kopytka a gdy damy za dużo, zrobią się gumiaste i twarde.

KOPYTKA domowe 02

  1. Podzielić na kilka części i z każdej (turlając dłońmi) formować wałeczki średnicy ok. 1,5 cm podsypując mąką. Gotowe wałeczki spłaszczyć lekko dociskając dłonią.
  2. Kroić po skosie, obtaczać w mące i odsuwać na bok.
  3. Wrzucić pojedynczo do wrzącej wody i delikatnie zamieszać. Jeśli garnek nie jest wystarczająco duży żeby pomieścić wszystkie kopytka (wody con. 3 razy więcej niż klusek) to gotować je porcjami.
  4. Gotować 2-3 min. (od wypłynięcia) co jakiś czas mieszając.
  5. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.

* Jeśli zostaną nam kopytka, najlepiej polać je trochę oliwą czy olejem, wymieszać i schować do lodówki. Na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku lub na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *