MAKARON DOMOWY z przepisu babci

Makaron babci 01Najlepszy makaron jaki jadłem. Robię go według przepisu mojej kochanej babci, która zna go od swojej mamy. Na pewno będzie Wam smakował.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 jaj ( żółtka i piana z białek )
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na miskę, dodać żółtka, rozpuszczone masło i pianę ubitą z białek.
  2. Wymieszać i zagnieść rękoma.
  3. Wyrabiać ciasto ok. 15 min. Gdy jest za suche – dodać ciepłej wody, gdy zbyt mokre – mąki.

Makaron babci 02

  1. Zostawić na 15 – 30 min. w zamkniętym pudełku plastik. lub woreczku żeby ciasto „odpoczęło”.
  2. Rozwałkować wałkiem na cienki placek przesypując lekko mąką.

Makaron babci 03

  1. Pokroić na kilkucentymetrowe pasy i ułożyć je piętrowo.
  2. Kroić ostrym nożem na grubość jaką lubimy.
  3. Makaron można gotować od razu, wsypując do wrzącej (osolonej) wody albo rozłożyć luźno na ściereczkach żeby się wysuszył i w tej postaci czekał na specjalną okazję.

 

*  Makaron gotowany od razu, robi się miękki już chwilę po wypłynięciu a suszony musi się gotować kilka minut. Najlepiej próbować.

 

Jedna myśl nt. „MAKARON DOMOWY z przepisu babci

  1. Pingback: ROSÓŁ tradycyjny | chwiladlamnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *